Op 1 september 2023 legde Wim van den Dikkenberg zijn werk neer voor de commissie SGP-jongeren Oost-Betuwe.  Aangezien hij op 8 september in het huwelijk zou treden en daarna in een andere gemeente zou gaan wonen, was dit het moment om afscheid te nemen van de commissie. Het officiele afscheid liet nog even op zich wachten: op 17 januari 2024 nam Wim officieel afscheid van de commissie.  Nu een halve maand later geeft hij nog een terugblik op zes jaar commissielidmaatschap van SGP-jongeren Oost-Betuwe.

Henry van Bragt en Richard Verwoert stuurden in april 2017 een mailtje rond aan de SGP-jongeren in Neder-Betuwe. Ze peilden hiermee het animo om een lokale afdeling van SGPJ te starten. Hier antwoordde ik op, en zo is het balletje gaan rollen. Enige tijd later, in juni, was SGP-jongeren Oost-Betuwe een feit.

Ik ben gestart binnen de commissie op het gebied van public relations. In 2019 verruilde ik deze functie voor penningmeester.

In de eerste jaren waren we een gezellige club, vergaderden we veel maar presteerden we, eerlijk is eerlijk, weinig. We organiseerden een keer een eigen thema-avond. Er was weinig publiek, maar we hebben er wel onze vorige voorzitter aan over gehouden. Langzaam bedachten we steeds meer activiteiten en manieren om jongeren te betrekken bij de christelijke politiek. Want daarvoor bestaat SGP-jongeren.

Inmiddels is SGP-jongeren Oost-Betuwe uitgegroeid tot een volwaardige en succesvolle lokale commissie. Een van de actiefste van Nederland! Dat proces meemaken was erg leuk.

De laatste jaren hield ik me veel bezig met de podcast, die je vast wel kent. En zo niet, ga hem luisteren! We spraken allerlei interessante, bekende en minder bekende mensen. Rondom verkiezingen, woningbouw, landbouw, media, enzovoort. Wat zouden jongeren belangrijk en interessant vinden? De podcast blijkt vanuit de statistieken met name jongeren te bereiken: twee derde van de luisteraars is tussen de 18 en 22 jaar.

De functie van penningmeester is veilig overgedragen naar Job en ik heb de commissie verlaten. Waarom? Ik ben in september getrouwd en woon sindsdien in Veenendaal. Als Veenendaler hoor je natuurlijk niet in commissie Oost-Betuwe te zitten. En daarnaast vond ik het persoonlijk ook niet logisch om als getrouwde man SGP-jongere te blijven.

Ik wens de commissie goede jaren toe waarin veel gezelligheid en goede inhoud met elkaar worden gecombineerd. Hou het doel in het oog: jongeren betrekken bij christelijke politiek. Maar zorg ook dat je zelf veel leert. Dat is nooit weg, maar wie weet kun je het later gebruiken door zelf de politiek in te gaan!

Geschreven door Wim van den Dikkenberg

Wim van den Dikkenberg is oud-bestuurslid van SGP-jongeren Oost-Betuwe.