Het Europees Parlement is heel belangrijk in de Europese Unie. Het is eigenlijk de stem van de mensen in de EU. Dat betekent dat het Parlement beslissingen neemt over wetten en de begroting van de EU, wat allemaal heel belangrijk is voor hoe dingen werken in Europa.

Het Europees Parlement is ontstaan uit de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal), de Europese Economische Gemeenschap en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Op 19 maart 1958 kwamen deze drie gemeenschappen samen in Straatsburg en werd er een nieuwe vergadering geboren, de ‘Europese Parlementaire Vergadering’. Op 30 maart 1962 is de naam gewijzigd in ‘Europees Parlement’.

Het Europees Parlement heeft 705 leden. Die worden elke vijf jaar gekozen door de mensen in de lidstaten van de EU. Ze komen bij elkaar in verschillende steden, zoals Straatsburg, Brussel en Luxemburg. Een belangrijk persoon in het Parlement is de voorzitter. Die leidt de vergaderingen en zorgt ervoor dat alles goed verloopt.

Allereerst moet je bedenken dat het gezag van de overheid beperkt is. Wanneer Petrus en de apostelen door de hogepriester en de sadduceeën gevangen worden gezet (Hand. 5). De hogepriester wijst Petrus erop dat hij hun had verboden om in de Naam van Jezus te spreken. Petrus antwoordt: ‘Men moet Gode meer gehoorzaam zijn dan den mensen’ (Hand. 5: 29). Daarom mag je gerust meedoen aan een demonstratie om te laten zien dat je tegen abortus bent.

Er zijn ook commissies in het Parlement. Dat zijn groepen mensen die zich bezighouden met specifieke onderwerpen, zoals milieu of economie. Ze bestuderen problemen en maken rapporten. Die rapporten worden dan besproken in de grote vergadering van alle Parlementsleden.

Maar het Europees Parlement werkt niet alleen. Er zijn ook andere belangrijke organen in de EU. De Europese Raad is er één van. Daarin zitten de leiders van de lidstaten. Zij praten over grote onderwerpen en bepalen de richting van de EU.

Dan hebben we ook nog de Europese Commissie. Zij stellen nieuwe wetten voor en zorgen ervoor dat ze worden uitgevoerd. En de Raad van de Europese Unie, ook wel de Raad van Ministers genoemd, helpt bij het maken van beslissingen over deze wetten samen met het Parlement.

De beslissingen die het Europees Parlement neemt, hebben invloed op het dagelijks leven van mensen in Europa. Denk bijvoorbeeld aan regels over voedselveiligheid of regels om het milieu te beschermen. Het Parlement is ook een plek waar politici kunnen praten en debatteren over belangrijke onderwerpen op Europees niveau. Zo blijft alles duidelijk en open voor alle burgers.

Geschreven door Marlinde Knop

Marlinde Knop is Algemeen Bestuurslid bij SGP-jongeren Oost-Betuwe.

Lees hier alle artikelen uit het verkiezingsmagazine.