Misschien ben je wel eens op vakantie geweest in Frankrijk of Duitsland. En hoewel het misschien een ander land was, heb je er misschien, afgezien van de andere taal, niet zoveel van gemerkt. Toen je de grens overstak, was er geen douane die je uitgebreid controleerde, en in de winkel kon je gewoon met de euro betalen. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is mede tot stand gekomen door de Europese Unie.

De Europese Unie heeft misschien wel een grotere invloed op ons leven dan jij en ik denken. Los van het feit dat het handig is als je naar het buitenland gaat, heeft de Europese Unie ook op veel andere aspecten van ons leven invloed. Een voorbeeld daarvan is dat elk product in de winkel een streepjescode heeft, ons drinkwater aan de nodige eisen voldoet, en dat er vastgestelde regels zijn voor het gebruik van medicijnen. Doordat deze zaken op Europees niveau zijn vastgesteld, zijn we gegarandeerd van een veilige omgeving, ook over de grenzen heen.

Zo zien we dus dat de Europese Unie ook goede dingen bewerkstelligt. Uiteraard zijn er altijd kanttekeningen te plaatsen bij andere zaken waar de Europese Unie zich voor inzet. Het is niet voor niets dat er geregeld geluiden als een 'Nexit' opduiken in de media. Voorlopig lijkt het er echter niet op dat een Nexit realiteit gaat worden in Nederland, dus zullen we op 6 juni naar de stembus moeten. En als je misschien nog niet mag stemmen, geef dan door je ouders, broers of zussen dat zij wel moeten gaan stemmen. Misschien mag ik dan ook nog wel een klein stemadvies meegeven:

Stem op 6 juni SGP!

Lees hier alle artikelen uit het verkiezingsmagazine.