Inmiddels is het al een jaar geleden dat we hebben gestemd voor de samenstelling van de gemeenteraad. Op 15 maart gaan we naar de stembus en brengen we onze stem uit voor de Provinciale Staten en het Algemeen Bestuur van het Waterschap.

Over de Provinciale Staten heb je waarschijnlijk al veel gehoord. De verkiezingen van de Provinciale Staten zijn namelijk veel in het nieuws. De Provinciale Staten gaat namelijk onder andere over het beleid rondom stikstof, rondom woningbouw en rondom het Openbaar Vervoer. Daarnaast zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten erg belangrijk omdat de Statenleden op 30 mei de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Een bestuursorgaan die wat minder bekend is en die wat minder in het nieuws is, dat is het Waterschap. In Tiel zit het hoofdkantoor van Waterschap Rivierenland, het Waterschap waarin Neder-Betuwe ook ligt. Maar wat doet Waterschap Rivierenland eigenlijk? Wat is de taak van het Waterschap?

Het Waterschap houdt zich bezig met ons water. Zo zorgt het ervoor dat het water niet tot aan onze lippen staan; het Waterschap regelt onze waterstand met bijvoorbeeld gemalen en sluizen. Als tweede wordt ons afvalwater door het waterschap gezuiverd. Daarnaast houdt het waterschap toezicht op onze dijken. En ook heeft het waterschap het beheer over de natuur in en aan het water en controleert het de kwaliteit van het zwemwater.

Het lijken maar stoffige en duffe taken. Maar toch zijn ze erg belangrijk! Door het Waterschap kunnen wij nog normaal leven tussen de grote rivieren. Immers; de aarde warmt op, de ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. En met dat de zeespiegel stijgt gaat het waterpeil in de rivieren ook omhoog. We willen hier ook normaal kunnen blijven leven. Door het ingrijpen op de kwaliteit van de dijken houden we het water in de rivieren en hoeven we het niet te verwelkomen aan de voordeur.

Zomaar enkele belangrijke taken die het waterschap uitvoert. Maar hoe werkt het waterschap eigenlijk? Op 15 maart gaan we ook naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen. We kiezen dan voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap, vergelijkbaar met de gemeenteraad van de gemeente. Door de verkozen leden worden 5 of 6 leden van het Dagelijks Bestuur gekozen, zogeheten Heemraden, vergelijkbaar met wethouders. Zij vormen samen met de Dijkgraaf, een soort burgemeester, het college van Dijkgraaf en Heemraden.

Stem op 15 maart SGP! Voor de Provinciale Staten, het Waterschap en de Eerste Kamer! En vooral voor jou!

Geschreven door Cors van den Broek

Cors van den Broek is voorzitter van SGP-jongeren Oost-Betuwe.