Ze draagt de geuzennaam ‘Het enige vrouwelijke SGP-kamerlid’ met veel trots. Anders dan die naam doet vermoeden, is ze overtuigd rooms-katholiek. Ze is ook geen CDA-kamerlid, maar kamerlid voor de BoerBurgerBeweging. Die geuzennaam in combinatie met haar rooms-katholiek zijn, is voor ons als SGP-jongeren Oost-Betuwe een goede reden om met Nicki Pouw-Verweij in gesprek te gaan.
Op woensdag van de Algemene Beschouwingen treffen we mevrouw Pouw-Verweij in het gebouw van de Tweede Kamer. Na een plekje gevonden te hebben vragen we haar gelijk wat ze nou het leukste vindt aan het werk van kamerlid. “Ik denk het contact met kiezers. Ik krijg best veel persoonlijke mail van kiezers.” Bijvoorbeeld in coronatijd kwam het voor dat ze mails kreeg van studenten. Pouw-Verweij heeft toen een motie ingediend om coronaproof studentenplekken te realiseren in bijvoorbeeld sportzalen.
We maken een grote stap en komen uit bij een standpunt van de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij stelt dat ze voor een regieakkoord zijn, in plaats van voor een regeerakkoord. “Kijk, je kunt natuurlijk best duidelijke afspraken met elkaar maken. Stel wij zouden met z’n drieën op vakantie gaan, dan kunnen we zeggen we willen naar een warm land in de maand december en we willen daar vijf dagen naar toe en we willen met het vliegtuig. En dat zijn de afspraken die we met elkaar maken. Dat is een regieakkoord. Een regeerakkoord is dat we afspreken op de gram hoeveel bagage we meenemen, dat we van tevoren bepalen hoeveel kerosine er precies in de tank moet zitten. Dat zijn dingen, daar hebben wij ook geen van allen verstand van, dat moet de vliegtuigcrew gewoon regelen. En zo is het hierbij, denk ik, ook. Je kan best met elkaar afspreken waar je naar toe wil met het land en wat je visie is op Nederland en dat ook meer detailleren per beleidsonderwerp zonder heel detaillistisch op de cent te zeggen hoeveel geld een uitvoeringsorganisatie krijgt en hoe ze dat exact uit moeten geven.”
Nicki Pouw-Verweij is sinds een aantal weken kamerlid voor de BBB, ze ziet de partij als een partij die echt in de haarvaten van de samenleving zit. “En als je kijkt naar het profiel van de partij dan is het heel duidelijk een sociaal conservatieve partij.”
We vroegen de arts (ze draait nog diensten) of ze die sociaal conservatieve partij ook niet bij het CDA kon uitbouwen. “Je ziet wel heel erg duidelijk dat katholieken niet de overhand hebben, laat staan de wat conservatieve katholieken. Dus is conservatief katholiek Nederland wat ontheemd. Ik heb heel veel kerkgenoten die op de SGP stemmen. Dat is gek natuurlijk. Niets ten koste van de SGP maar als Rooms-Katholieken op een gereformeerde partij moeten stemmen dan is er ergens wat fout gegaan in de representatie.”
Een logische vervolgvraag is dan ‘In hoeverre speelt geloof een rol in politiek bedrijven?’ “Heel erg en helemaal niet. Allebei tegelijkertijd. Ik stem niet met de Bijbel in de hand. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel heer erg bepalend voor wie ik ben als persoon en hoe ik tegen de wereld aankijk.”
“Medische ethiek is sowieso vrij bij ons, dat iedereen daar zijn eigen invulling aan kan geven. Ik zou niet iets stemmen waar ik over moet biechten.” De paragraaf in het BBB-programma is wel behoudender dan het huidige beleid. Maar stelt Pouw-Verweij aan de andere kant: “dat zal niet één op één het SGP-programma zijn.” De SGP is voor het leven, en dat uit zich onder andere in het afschaffen van de Abortuswet. Ook wil de SGP dat mensen waardig ouder kunnen worden, en dat euthanasie hierin niet thuishoort.
We spreken ook uitgebreid over de relatie met de SGP. Daar zegt ze over: “als er één partij is die we graag zoveel mogelijk in stand willen houden, we willen overal zetels vandaan halen, maar het liefst zo min mogelijk bij de SGP. Die zijn toch een beetje als dat ene gallische dorpje.”
Dan tenslotte de vraag die we meestal ook stellen bij onze podcasts: ‘Wilt u nog iets meegeven aan de inwoners van Neder-Betuwe In het algemeen of SGP-jongeren In het bijzonder?’
“Ja blijf dus vooral politiek betrokken.
Hoe erg je ook het gevoel mag hebben, dat Den Haag heel erg ver van je
af staat. A) dat valt dus stiekem wel
mee en B) Ik denk dat het heel erg
belangrijk is dat we die kloof zoveel
mogelijk dichten. Ga gewoon massaal
stemmen en het hoeft niet op mij te
zijn, mag natuurlijk wel, maar als je het
goede wil behouden, stem dan gewoon op een behoudende partij. Dat
zou mijn advies zijn.”