Na bijna zes maanden voorbereiding door onze commissieleden en docenten van het Van Lodenstein College was het op vrijdag 25 oktober eindelijk weer zover: de jaarlijkse debatdag op het Van Lodenstein College in Kesteren. Deze debatdag is voor alle leerlingen van 4Havo/VWO, dit jaar rond de 80 leerlingen. Hierbij een korte terugblik, met prachtige foto's, op deze mooie dag die als thema ‘Veiligheid’ had.
Voor de SGPJ’ers was het al vroeg dag om alle voorbereidingen te treffen. Gelukkig was er ook al veel klaar gezet op de donderdagavond, voorafgaand aan de debatdag. Onder toezichthoudend en meewerkend oog van draaiboekchef Gert-Jan den Besten werd er ook deze ochtend nog het één en ander aan werk verricht totdat de leerlingen binnen druppelden en de sprekers aanwezig waren.
Christus als Vrijstad
Commissielid Richard Verwoert, die de dagleiding had, heette de leerlingen welkom. Hierna kreeg ds. G.M. van Putten het woord. De nieuwe dominee van de GGiN in Opheusden opende de dag met het laten zingen van een psalm, die werd begeleid door docent Bakker, en het lezen van een gedeelte uit Numeri 35. Hier gaat het over de vrijsteden voor Israël. De dominee wees de leerlingen er op dat de wegen richting de vrijsteden om de zoveel jaar gerepareerd moesten worden. Ook stonden er bordjes bij kruispunten met de woorden ‘vlied, vlied’. Zo wees de Opheusdense predikant zijn publiek op het vluchten naar Christus als dé Vrijstad om zo eeuwig veilig te zijn.
Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.
Van militaire oefenterreinen tot verkeersveiligheid
Na de opening kreeg Klaas Ruitenberg het woord. Hij is SGP-gedeputeerde in de provincie Gelderland. Zoals hij de leerlingen uitlegde is dat een soort wethouder van de provincie. Naast een korte uitleg over de provincie vertelde hij over de verschillende aspecten van veiligheid waar de provincie mee te maken heeft. De provincie gaat over de ruimtelijke indeling dus heeft onder andere veel te maken met militaire oefenterreinen. Ook is verkeersveiligheid een belangrijk onderwerp. Zeker voor dhr. Ruitenberg die mobiliteit in zijn portefeuille heeft.
Van jongerenplekken tot drugs
Jan Woldberg was de volgende spreker. Hij is gemeenteraadslid namens de PvdA in Neder-Betuwe. In zijn bijdrage liet hij zien hoe dichtbij veiligheid komt door middel van verschillende statistieken. Ook kwam hij dichtbij de beleefwereld van de jongeren toen het ging over jongerenplekken en voetbalveldjes. Woldberg illustreerde zijn bijdrage met een video die op gelach van de jongeren kon rekenen. Hierna ging hij nog in op ondermijning, de vermenging van criminaliteit met de ‘gewone’ wereld.
Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.
Debatteren over investeren
Nadat de leerlingen alweer een uur op de stoelen in de aula gezeten hadden ging de workshopronde van start. De helft van de leerlingen bleef in de aula om te debatteren over verschillende stellingen. Zo dachten de jongeren na over onder andere ‘de overheid moet meer investeren in politie en defensie’. Van te voren waren de leerlingen in groepjes geplaatst. Na een korte voorbereidingstijd gingen de leerlingen van start onder leiding van Jan Woldberg. In de jury zaten Maurits Verhoeven (voorzitter van SGPJ Merwestreek), Marline van der Ree Doolaard (SGPJ Oost-Betuwe), dhr. Geurtsen (docent), Hugo van der Tang en Niek van Roekel (leerlingen van de debatclub). Eén van hen kreeg ook nog een moment om de debatclub op het VLC onder de aandacht te brengen.
Veiligheid in de wereld
Ondertussen was majoor Mark Brouwer bezig met een interessant verhaal over zijn werk en veiligheid in de wereld. De andere helft van de leerlingen zat hierbij onder zijn gehoor. Van veiligheid in de wereld daalde hij af naar veiligheid op het continent en in het land. Hij eindigde zijn bijdrage met ‘een veilige Haven’. Zo liet hij de leerlingen zien dat er meer was dan de eigen omgeving maar dat het belangrijk was om overal voor je geloof uit te komen. Geïllustreerd met foto’s en eigen belevenissen gaf hij zo een leerzaam inkijkje in veiligheid door de wereld heen. Als dank voor de twee gastlessen die hij gaf kreeg hij van Rilana de Jonge een bedankje namens het VLC en een lekker bedankpakketje met échte SGPJ Oost-Betuwe onderzetters namens onze commissie.
Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.
Veiligheid in de eigen omgeving
Ondertussen, na de gastles van Mark Brouwer, kwamen de leerlingen onder het gehoor van één van de bekendste en meest professionele buurtwachten van Nederland: Appgroep Neder-Betuwe. Zij waren met drie leden en een heuse drone afgereisd naar het VLC. Zij vertelden over hun werk en de grote bijdrage die de appgroep (die lang niet alleen via Whatsapp communiceert) levert aan veiligheid binnen de gemeente, voor zowel ondernemers als inwoners, voor zowel personen als goederen.
Debatteren in verschillende vormen
In de tweede debatronde waren de andere twee klassen aan de beurt om te debatteren, de leerlingen van de eerste debatronde gingen nu naar de workshops van Mark Brouwer en Appgroep Neder-Betuwe. Joran Stuurbrink en Marlinde Knop (SGPJ Oost-Betuwe) namen tijdens de tweede debatronde plaats in de jury. Maurits Verhoeven nam ook weer plaats en ook mevr. De Jong (docent) sloot aan. De leerlingen debatteerden weer onder leiding van Jan Woldberg over de verschillende stellingen. Hoe verder het debat vorderde hoe gedrevener de leerlingen werden. Na de tweede stelling werd de opstelling veranderd naar een Lagerhuisdebat. Hierbij stonden soms meerdere leerlingen die graag het woord wilden voeren. Na dit debat en nog wat tips van juryvoorzitter Maurits Verhoeven was het tijd om de debatleider Jan Woldberg te bedanken. Ook hij kreeg een bedankje namens school en de commissie.
Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.
Het middagprogramma
Na de etenspauze was het tijd voor een plenair programma. Na een korte presentatie over de commissie SGP-jongeren Oost-Betuwe door Joran Stuurbrink hadden de leerlingen al een beter beeld over SGP-jongeren. Dit werd ongetwijfeld versterkt door de twee video’s van de activiteiten afgelopen jaar.
Na ook een hartelijk dank aan Appgroep Neder-Betuwe en Maurits Verhoeven, overhandigd door Marlinde Knop en Gert-Jan den Besten, gingen de leerlingen over naar de Kahoot!-quiz. Onder leiding van Marlinde Knop werden diverse vragen beantwoord, van het aantal wijkagenten naar het aantal commissieleden. Ook kwamen er natuurlijk zaken over de onderwerpen van de gastlessen naar voren.
Aan het einde van zo’n mooie dag is het gepast om God te danken voor alles wat Hij gegeven heeft. Dhr. Sanders, de teammanager van de leerlingen, eindigde dan ook met gebed. Hierna was er nog wat lekkers voor de leerlingen, mede mogelijk gemaakt door Drost Catering Services uit Veenendaal, wellicht als voorproefje van de vakantie. Met de voldane projectgroep werd er vervolgens opgeruimd en nagepraat. Met als conclusie: het was een geslaagde dag!
Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.
We willen het Van Lodenstein College bedanken voor deze prettige samenwerking en het fantastische resultaat. Het fantastische resultaat is vastgelegd door Robert Mediagrafie, dank!